Mode & Verzorging

Gentle Day: biologische tampons en maandverbanden

Al ruime tijd geleden kreeg ik de vraag of we de tampons en het maandverband van het nieuwe merk Gentle Day zouden willen testen. Gentle Day is biologisch en vrij van chloor, pesticiden, parfum en plastic, dus dat wilden we wel! Het was alleen even puzzelen om de juiste testpersonen op de juiste momenten (ahem) van testproducten te voorzien. Ons testpanel was vervolgens heel enthousiast!

Wil jij ook de producten van Gentle Day proberen? Tot en met zondag 13 maart kun je meedoen aan onze winactie. Twee winnaars mogen voor 15 euro aan producten uitkiezen.

Gentle Day: eigenwijs blije vrouwelijke verzorging

We schreven al vaker over alternatieven voor de reguliere merken tampons en maandverbanden. Zo testte Jelena de producten van Yoni Care. En ikzelf ben een groot fan van de Mooncup. Gentle Day is een nieuwe ster aan deze alternatieve hemel. Superfijn, want hoe meer keuze op dit vlak, hoe beter. Gentle Day is van oorsprong Amerikaans, maar is nu ook in Nederland te koop, eerst nog alleen via de webshop, maar binnenkort op steeds meer plekken.

Biologisch, maar ook nog eens geurvrij en extra goed absorberend

Het grote voordeel van de tampons en maandverbanden is vanuit het perspectief van ons blog natuurlijk het feit dat de producten zijn gemaakt van biologisch katoen. Er zijn geen pesticiden gebruikt om de katoen te produceren. Daarnaast is er geen chloor gebruikt om de boel te bleken. Ook zul je geen parfum of plastic in de tampons en het maandverband aantreffen. Zelfs als je twijfelt over de directe positieve effecten voor je eigen gezondheid, dan moet je toch zeker toegeven dat dit een voordeel is voor ons milieu.

gentle-day-2

Maar Gentle Day gaat een stapje verder. De belofte is namelijk dat de maandverbanden ook nog eens 4 keer beter absorberen dan reguliere maandverbanden. De wat duurdere prijs per maandverband compenseer je dus weer met dat je langer kunt doen met één maandverband of inlegkruisje. Gaat dat dan niet enorm stinken en zweten (brrrr)? De zogenaamde Far-IR Anion strip zou dit tegen moeten gaan. Heel wat beloftes dus, eens zien of Gentle Day dat waar kan maken!

Enorme doos met alle producten van Gentle Day

Ik moet zeggen: ik ontving een zeer gul pakket met te testen producten. Van elk product ontving ik een hele verpakking. En dat is nogal wat, want de productlijn is behoorlijk breed: 4 soorten maandverband, 2 soorten inlegkruisjes, 3 soorten tampons en nog een speciaal onderbroekje en een pakje met intieme doekjes. Ik testte ze allemaal. De maandverbanden en inlegkruisjes liet ik ook nog door iemand anders testen, voor een second opinion.

gentle-day-7

Maandverband en inlegkruisjes

Qua ‘verbanden’ hadden we zes producten om uit te proberen: van een klein inlegkruisje tot een van-voor-naar-achteren-nacht-en-zware-dagen-verband. Het absorptievermogen is ingedeeld met de bekende ‘druppels’, van 1 tot 8 druppels. Gentle Day heeft ervoor gekozen om een aparte, lichtere lijn voor tieners uit te brengen. Wij snapten dit niet zo goed: allebei waren we als tiener juist heftiger ongesteld dan nu. Maar misschien is dit een Amerikaans ding om maandverband wat speelser en frisser op de markt te zetten. Onafhankelijk van elkaar besloten we de verbanden op volgorde van heftigheid te gebruiken: we begonnen op dag 1 met die met 8 druppels en eindigden op de laatste dag van onze menstruatie met het inlegkruisje met 1 druppel. En zo zie je maar weer dat het een kwestie van testen is en vervolgens gewoon eigenwijs je eigen gang gaan, hahaha.

gentle-day-9

Zowel de maandverbanden als de inlegkruisjes zitten allemaal individueel los verpakt in een gemakkelijk te openen verpakking. Fijn en hygiënisch voor in je tas voor onderweg. Voor thuis hoeft die aparte verpakking per verband voor ons niet zo nodig. Scheelt toch weer afval. Misschien een optie voor bulkverpakkingen voor in de toekomst?

gentle-day-6

Het gebruik was vervolgens bijzonder prettig. De vleugels plakken goed (hoewel we allebei die van het nachtverband minder goed vonden plakken, vreemd genoeg) en de maandverbanden zitten gewoon best heel lekker. Ze zweten niet, plakken niet en verdorie, het klopt dus gewoon: geen geurtjes (door die magische strip) en een enorm absorptievermogen.

gentle-day-1

Een disclaimer is op z’n plaats: ik heb al een triljoen jaar geen maandverband meer gebruikt. Met vijftien jaar stapte ik over op tampons. En toen ik 32 was stapte ik over op de Mooncup. Alleen in de lente van 2014, toen mijn dochter werd geboren, gebruikte ik de eerste weken maandverband, maar dat is natuurlijk een heel ander (en bloederig) verhaal. En nu ‘moest’ ik, want dat doe je als hoofdredacteur als er iets te testen valt. Ik zeg hierbij plechtig: in mijn herinnering was maandverband veel viezer en vervelender. Gentle Day blijft daadwerkelijk verrassend fris en ik vond het eigenlijk helemaal niet vervelend om deze menstruatie met verbanden rond te lopen. Wat mij betreft een aanrader voor iedere vrouw die wel graag verband wil gebruiken.

Zoals mijn testpersoon voor de second opinion. Een doorgewinterde gebruikster van maandverband met decennia aan ervaringen. En ze was net zo enthousiast als ik met precies dezelfde verbazing over de absorptie en het uitblijven van geurtjes en plakkend zweet.

gentle-day-3

Speciaal broekje voor de vleugels

En dat speciale broekje dan, wat is dat? Dit broekje is heel handig als je eens een rokje aan wilt tijdens je ongesteldheid. De vleugels van het maandverband stop je namelijk weg in de dubbele bodem van het kruis. Dit werkt heel prima; het verband is vrijwel onzichtbaar hierdoor. En natuurlijk is het broekje gemaakt van biologische katoen. Mijn advies is wel om het broekje in een maat groter aan te schaffen dan je reguliere maat. Ik vond hem wat klein vallen.

gentle-day-5

Tampons doen wat ze moeten doen

Dan de tampons van Gentle Day, toch de tak van sport waar ik zelf wat meer ervaring mee heb. Tsja, deze doen gewoon wat ze moeten doen. Je kunt er als producent ook wat minder hippe dingen mee uithalen, denk ik zo. Ze hebben immers geen vleugels en absorptiestrips. Fijn is dat de verpakking gemakkelijk opengaat (twist & open, zoals vrijwel alle merken tegenwoordig). Ze zijn fijn glad en eenvoudig in te brengen. Leuk detail vind ik dat de touwtjes neutraal van kleur zijn. Die onnatuurlijke blauwe draadjes zijn we nu ook wel klaar mee.

gentle-day-8

En die doekjes dan?

Eh, ja, wat zal ik daar nou eens over zeggen? Misschien ben ik van een bejaarde generatie van vóór de intieme doekjes? Ik heb geen vergelijkingsmateriaal in ieder geval. Maar, ze zijn parfumloos en dat is wat mij betreft een groot pluspunt. Ze zijn gemaakt van bamboe en zijn vrij van parfum, chloor, parabenen en alcohol. En ze zijn natuurlijk multifunctioneel, dus je kunt ze ook voor je gezicht of handen gebruiken. Of als billendoekjes voor je peuter, haha…

Gentle Day is goedgekeurd!

Om een lang verhaal kort te maken: Gentle Day is, met natuurlijk wat op- en aanmerkingen, wat ons betreft helemaal goedgekeurd. Hopelijk is het merk binnenkort net zo gemakkelijk verkrijgbaar als bijvoorbeeld Yoni Care en Natracare ook al zijn. Dat maakt de keuze voor biologische maandverbanden en tampons die echt bij jouw eigen voorkeuren passen een stuk eenvoudiger.

Winnen: 15 euro aan producten van Gentle Day

Ben je benieuwd geworden naar de producten van Gentle Day en wil je ze wel eens zelf uitproberen? Eigenwijs Blij mag twee zelf samen te stellen pakketjes weggeven. In overleg met Gentle Day kies je zelf je producten ter waarde van 15 euro uit. Dat is nog eens een gepersonaliseerde prijs! Om mee te doen hoef je alleen maar een reactie achter te laten. Meedoen kan tot en met zondag 13 maart 2016. Have a gentle day!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen