Met klimaatcompensatie kun je de uitstoot aan broeikasgassen die je niet kunt of wilt voorkomen, afkopen door de aanplant van bomen of door duurzame projecten. Ik wil graag klimaatneutraal ondernemen en heb daarom de co2-uitstoot van mijn bedrijf uitgerekend en gecompenseerd. Daarbij nam ik geen gerenommeerd bureau in de hand en volg ik geen ISO-norm, maar kies ik een pragmatische aanpak. Zo kreeg ik eenvoudig veel extra inzicht in waar de impact vandaan komt, hoe ik die kan verlagen en heb ik het deel dat ik niet kon voorkomen gecompenseerd. Hier mijn aanpak die zowel voor kleine bedrijven als particulieren toepasbaar is.
De laatste tijd kom je het op steeds meer plekken tegen. Klimaatcompensatie of co2-compensatie. Het principe is simpel. Uitstoot van broeikasgassen zoals co2 kun je afkopen door elders te investeren in het verminderen van uitstoot of het opnemen van co2. Maar hoe werkt co2-compensatie in de praktijk? Waar moet je op letten en wat kost het?
Een bezoekje aan de brouwerij van Maallust in het prachtige Veenhuizen stond al lang op mijn verlanglijst. Ik wist dat er een mooi verhaal achter deze brouwerij schuil ging. Maar na het bevlogen verhaal van Zware Jongen Bert Pathuis weet ik het zeker. Dit verhaal gaat over Veenhuizen, paupers, cultuurhistorie, Holleeder, vriendschap, 25 ondernemers en een hele grote ronde tafel. Maar ook een verhaal over sociaal ondernemerschap en erg lekker bier. Ik kan het lang niet zo goed kan opschrijven als Bert het kon vertellen. Maar ik zal een poging wagen.
Met al die tips voor een groener en gelukkiger leven, zou je (bijna) vergeten dat je ook een keer zult doodgaan. Ook dan zijn er allerlei keuzes te maken om de uitvaart zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Want als je bijvoorbeeld kiest voor begraven, dan moet je ook nadenken over de kist, de kleding die de overledene draagt en de bloemen. Inspiratie over hoe je hier mee om zou kunnen gaan vind je tijdens de jaarlijkse Inspiratiedag, in 2017 op zondag 21 mei, van natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext in Drenthe.
Ik kocht er al wel eens kruiden en groenten van bij het biologische winkeltje bij ons in het dorp. En ik vroeg mij altijd af hoe zo’n biodynamische kwekerij nou eigenlijk te werk gaat. Is dat heel kleinschalig? Een uit de hand gelopen moestuin? Of hoe moet ik mij dat voorstellen? Toen ik hoorde van een open dag begin april, wist ik dan ook zeker dat ik langs wilde gaan. Hup, man en peuter mee, en op naar biodynamische kwekerij De Eemstuin in Uithuizermeeden.
Inmiddels meer dan 12 jaar geleden ben ik vertrokken uit Nederland om te gaan experimenteren met een andere manier van leven en vooral een andere manier van bouwen. In die tijd had ik ook ideeën om samen met een Nederlandse investeerder een ecologisch vakantiedorp te starten. Mijn geduld is behoorlijk op de proef gesteld, maar nu is er dan toch een werkelijk initiatief in de vorm van ‘Ecohameau Les Ages’ in Frankrijk.
“Wil je ook een plakje kaas?” vraagt boerin Jolanda in de boerderijwinkel aan mijn peuter die met grote ogen naar al die ronde, gele kazen staat te kijken. Het is een van de vraagzinnen waar vrijwel elke Nederlander mee is opgegroeid en bij biologische kaasboerderij Kleikracht in Winsum is dat niet anders. Knabbelend aan een plakje prijswinnende belegen kaas kruipt mijn dochter weg achter mijn benen.
Het kan aan mijn filter bubble liggen, maar ik heb het gevoel dat (de sympathie voor) veganisme groeit in Nederland. Niet-veganisten lijken meer nieuwsgierig en minder afkeurend te worden. Ook ken ik steeds meer mensen met een vergevorderd flexi-vegan levensstijl (zoals ikzelf). Zijn er nog spannende nieuwe vegan producten onder de zon? Op zondag 12 maart reisde ik naar de Jaarbeurs in Utrecht om dat te ontdekken tijdens de tweede Nederlandse editie van VeggieWorld.
Afgelopen dinsdag, niet voor niets op Valentijnsdag, de dag van de liefde, mocht Eigenwijs Blij aanwezig zijn bij de opening van Soof’s & Co in Groningen. In dit gezellige en ietwat chaotische lunchcafé staat het concept ‘met elkaar’ centraal. De leveranciers komen zo veel mogelijk uit het Noorden en alles is biologisch. En dat alles met liefde gemaakt en geserveerd samen met mensen met een verstandelijke beperking.
Het gevoel dat mijn geld slechte dingen doet in de wereld overheerste voor mij de laatste tijd steeds meer. Berichten over investeringen van diverse banken (ja, ook mijn bank) in megastallen, clustermunitie en de olie industrie kwamen steeds vaker langs. En natuurlijk is de eerste vraag die dan op komt: waarom stap je dan niet over naar triodos of ASN? Dat heb ik me ook afgevraagd, maar het overstapgedoe en het niet kunnen behouden van mijn eigen rekeningnummer weerhouden mij daar tot nu toe van. Ook krijg ik elke maand een bericht van mijn bank dat de rente nóg weer lager geworden is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om mijn spaargeld in elk geval voor een deel goed en duurzaam werk te laten doen (mét een fatsoenlijke rente), hier neem ik jullie graag in mee!