De lekkerste vegan aardappelsalade voor bij de BBQ (of zomaar)

Iedereen heeft z’n eigen voorkeuren voor gerechten die niet mogen missen tijdens een barbecue. Zo kunnen mijn ex-buren niet functioneren zonder pindasaus. Voor mij is een BBQ niet compleet zonder aardappelsalade. Vroeger vond ik uit zo’n bak ook prima. Tegenwoordig liever zelfgemaakt met lekker veel verse kruiden. Stokbroodje eronder, sausje erbij… heerlijk! Maar hoe maak je zo’n verse, smeuïge BBQ-aardappelsalade ook nog eens helemaal vegan? Nou gewoon, met mijn recept, haha.

Maltezer aardappelsalade?

Het begon allemaal zo’n tien jaar geleden met een recept dat ik uitscheurde uit de Allerhande. Ik weet zeker dat het recept toen iets heette als ‘Maltezer aardappelsalade’ ofzo, omdat je een bepaald ras aardappelen moest gebruiken voor deze salade. Tegenwoordig staat het recept op de site als ‘Kruidige aardappelsalade’. Mocht je benieuwd zijn naar het recept dat mijn startpunt was. Maar ik vond al snel dat deze aardappelsalade veel te weinig kruiden bevatte. En die yoghurt en mayonaise moesten ook nog vervangen door iets plantaardigs. Bovendien miste ik het knapperige zuurtje dat een augurkje met zich meebrengt. Gaandeweg werd mijn aardappelsalade voor bij de BBQ een recept op zichzelf. En nu is het recept zo van mijzelf dat ‘mijn’ vegan aardappelsalade nu wel eens een plekje voor Eigenwijs Blij verdient.

Ingrediënten vegan BBQ-aardappelsalade (grote schaal)

Met deze hoeveelheden maak je een flinke aardappelsalade als onderdeel van een tafel vol BBQ-lekkers. Ten eerste natuurlijk dat wat je op de barbecue legt. Maar verder brood, sausjes en nog meer salades. Wat je overhoudt is heerlijk op brood tijdens je lunch de volgende dag.

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 3 augurken, fijngesneden
  • 3 el vegan mayonaise (Mayolijn van Remia vind ik het lekkerst)
  • 120 ml sojayoghurt (8 flinke eetlepels)
  • 3 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1 el verse dille, fijngehakt
  • 1 el verse tijm, de blaadjes
  • 2 el verse bieslook, fijngehakt
  • peper en zout

Vegan BBQ-salade met aardappels maken

  1. Was de aardappelen, maar schil ze niet. Snijd de aardappelen vervolgens in plakjes van een halve centimeter dik. Kook ze gaar in 10 minuten.
  2. Aardappels gaar? Giet af en laat afkoelen. Wanneer ze nog te warm zijn als je de dressing erdoor mengt, wordt de dressing minder lekker. Niet afspoelen met koud water. Het zetmeel helpt nou juist om de salade te binden en smeuïg te maken.
  3. Maak ondertussen de dressing. Hier heb je best een flinke kom voor nodig. Meng het sjalotje, de augurken, de vegan mayo, de sojayoghurt en de verse kruiden door elkaar. Met een beetje geluk heb je alle kruiden in de tuin staan trouwens. Goedkoop en extra lekker! Breng de dressing op smaak met peper en zout.
  4. Meng de dressing door de plakjes aardappel. Bewaar de afgekoelde aardappelsalade vervolgens tot gebruik afgedekt in de koelkast. Haal afhankelijk van de buitentemperatuur een uur tot een half uur van te voren uit de koelkast, zodat de smaken beter tot hun recht komen. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.