Eten & Drinken

Veganized recept: nachos met bonen en guacamole

Gewoon lekker voor de tv met z’n allen chips van een schaal graaien al dan niet met een klodder guacamole. Ik vind het heerlijk zo af en toe en gelukkig mijn huisgenoten ook. De letterlijk verbindende factor van nachos uit de oven is de gesmolten geraspte kaas. Hoe maak je dat in vredesnaam vegan? Het is mij gelukt! Met een saus in plaats van draderige substantie weliswaar, maar de smaak is top!

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Mijn favoriete recept voor nachos uit de oven met guacamole was al vegetarisch. De zwarte bonen gaven de tortillachips hun body. Maar wat de nachos echt tot comfort food maakte was de geraspte kaas en de crème fraîche. Hoe maak je dat een beetje smakelijk plantaardig? Ik ben niet dol op dure zakjes nep-kaas en maak mijn vervangers graag zelf. Ik ging dus op zoek, probeerde suggesties van anderen uit en maakte aanpassingen waar nodig. En wat bleek: een wel heel erg naar kaas smakende saus van aardappel en wortel bleek de oplossing! Nog een heel gezonde oplossing ook nog!

Ingrediënten vegan nachos (2 tot 4 personen)

  • 75 gram wortel
  • 175 gram aardappel
  • straks 60 ml kookvocht bewaren!
  • 15 gram edelgistvlokken
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel gemalen laos
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 tot 300 gram naturel tortillachips
  • 4 tot 8 plakjes jalapeño uit pot, in stukjes
  • bosje verse koriander (10 gram), fijngehakt
  • blik met 400 gram zwarte bonen, uitgelekt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • kwart theelepel chilipoeder
  • kwart theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels water
  • 3 tomaten, in stukjes en overmatig vocht weggegoten
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel olijfolie
  • 2 rijpe avocado’s
  • paar drupjes tabasco
  • ronde, lage schaal, zoals een pizzabakblik

Bereiding van de vegan nachos (30 tot 45 minuten)

  1. Begin met de vegan kaassaus. Kook de aardappel en wortel in 20 minuten gaar. Vergeet niet straks wat kookvocht te bewaren! Ga terwijl de groente kookt verder met de volgende stappen.
  2. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  3. Prak de bonen met 1 teen knoflook, chilipoeder, komijn en water. Zet opzij.
  4. Maak een salsa van 2 tomaten, een halve sjalot, 1 teen knoflook, 1 eetlepel limoensap en de olijfolie. Zet opzij.
  5. Maak de guacamole van twee geprakte avocado’s, 1 tomaat, 1 eetlepel limoensap, helft van de koriander, halve sjalot en tabasco. Zet opzij.
  6. Giet de gare groente af en bewaar 60 ml (4 eetlepels) van het kookvocht. Gooi in een blender samen met het bewaarde kookvocht, de edelgistvlokken, het zout, de citroensap, de laos en de olijfolie. Pureer tot een gladde, nog warme, hartige dipsaus.
  7. Strooi de chips op de bakplaat. Verdeel de bonen over de chips. Verdeel nu de salsa erover, waarbij je probeert niet te veel vocht mee te scheppen. Verdeel ten slotte de jalapeños en flink wat klodders van de veganistische kaassaus over de chips.
  8. Bak 7 tot 8 minuten in de oven. Bestrooi met de resterende koriander en serveer met de guacamole en de rest van de kaassaus. Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen