Huis & Tuin

14 tips om energie te sparen in en om het huis: zo moeilijk is het niet!

Duurzaamheid en groen leven betekent veel meer dan groene energie gebruiken en gas en stroom besparen. Toch starten heel veel mensen met het thema ‘energie’ als ze stappen willen zetten op het gebied van duurzaamheid. Tijd voor een uitgebreide special met 14 tips om energie te besparen in en om het huis. Zo moeilijk is het niet!

De beste energie is geen energie… en anders toch maar groene

Groen stroom, groen gas, groene energie… Allemaal heel leuk, maar vooruitgang begint bij besparing. De beste energie om te gebruiken is natuurlijk uiteindelijk om gewoon geen energie te gebruiken. Of in ieder geval zo min mogelijk. Bijvoorbeeld door je huis goed te isoleren en zonnepanelen te nemen. Dan kun je meteen je energielabel verbeteren. Voor de energie die je dan toch nog gebruikt, kies je natuurlijk voor groene energie. Maar wat is eigenlijk de beste soort groene stroom?

1. Energie besparen met zonnepanelen op je dak

Wie wil er nou geen zonnepanelen op z’n dak? Ze zijn goed voor het milieu, voor je portemonnee en voor je geweten. Maar welke zonnepanelen kies je? Welke omvormer is geschikt? En waar moet je verder aan denken? In dit uitgebreide artikel over het kiezen van je zonnepanelen en je omvormer deelt Remi zijn ervaringen.

zonnepanelen-op-dak

2. Energie besparen (nou ja, een beetje) met een WakaWaka

Zonne-energie in het klein: ergens medio 2013 kocht Cecile een WakaWaka Power (of is het nou Waka Waka met spatie?). Sindsdien staat hij op een flessenhals in de vensterbank zonlicht te vangen en om te zetten in elektriciteit. Soms gebruikt ze hem om haar telefoon mee op te laden. Veel vaker is het een krachtige zaklamp. En ondertussen is er ook iemand in Haïti of Syrië die licht in het donker heeft. WakaWaka is namelijk een prachtig voorbeeld van ‘one for one’.

waka-waka

3. Energie besparen met led-lampen in je halogeenlamp

Sinds de opkomst van de ledlamp zijn in de meeste huishoudens in razend tempo alle gloeilampen en spaarlampen vervangen door led. Dat scheelt een hoop energie en geeft prima licht. Maar bij Remi thuis bleven de halogeenlampen nog hangen. Wat zijn de voor- en nadelen en kan het uit om halogeenlampen te vervangen door led?

halogeen-vs-led-header

4. Energie besparen met een droogrek in plaats van wasdroger

Marianne heeft wel een kind, maar geen wasdroger. Geen energieslurper in huis, maar dus wel veel was! Gelukkig heeft ze een fijn groot droogrek gevonden! P.S. Heb je wel een wasdroger? Het is maar de vraag of je energie kunt besparen met van die wasdrogerballen

droogrek

5. Gas besparen bij het verwarmen van je huis: vloerisolatie

Zoals je elk jaar weer kunt leren van Warmetruiendag gaat het merendeel van je energieverbruik waarschijnlijk op aan het verwarmen van je huis. Daar moet je toch op kunnen besparen? Vloerisolatie is een prima manier om energie te besparen en dus wat voor het milieu en je portemonnee te doen. Maar er zijn allerlei verschillende isolatiematerialen en opties waaruit je kunt kiezen. Wat is de beste manier om je vloer te isoleren?

vloerisolatie

6. Gas besparen bij het verwarmen van je huis: radiatorfolie

Wil je met een kleiner budget toch iets voor het milieu doen en je energierekening blijvend verlagen? Dan is radiatorfolie waarschijnlijk dé oplossing. Radiatorfolie is zelfs voor iemand met twee linkerhanden in een handomdraai te plaatsen en verdient zich meestal binnen een jaar al terug!

radiatorfolie-lead

7. Of bouw gewoon meteen een eigen duurzaam huis van stro en klei

Een droom? Voor Peter is de belangrijkste motivatie geweest om iets te bouwen zonder een lening bij de bank en met een minimale milieubelasting. Low budget, maar wel goed uitgedacht en gemaakt van lokale en natuurlijke materialen. Hij is architect en in Frankrijk heeft hij een stuk grond gekocht om te gaan experimenteren. Met een huis bouwen van stro en klei had hij helemaal geen ervaring. Voor hem is nu één ding helemaal duidelijk: dit heeft toekomst.

eigen-huis-bouwen

8. Gas besparen met een houtfornuis

Precies in het midden van het huis dat Peter aan het bouwen is staat het fornuis. Een gas- of elektrisch fornuis zou je niet zo snel centraal in het huis zetten. Voor een houtfornuis is dit een goede plek. Koken op een houtfornuis heeft iets nostalgisch. Het heeft iets van comfort, karakter. en gezelligheid. Het eten -vooral taarten- wordt beter gaar en smaakt lekkerder.

houtfornuis

9. Gas besparen tijdens het koken met een hooimadam

In haar zoektocht naar gezond en verpakkingsarm eten, kwam Cecile tot de conclusie dat het zelf koken van droge bonen in de basis duurzamer is dan steeds weer blikjes bonen kopen. Maar zelf bonen koken heeft één groot nadeel: het duurt lang en kost daarom enorm veel gas. Haar oplossing is de hooimadam, de moderne variant van de hooikist.

hooimadam

10. Gas besparen tijdens het koken: of gewoon het gas uit

Sommige dingen zijn zo logisch dat je je afvraagt waarom je het niet wist. Zo was het vroeger, toen energie nog duurder en lastiger te verkrijgen was, heel normaal om trucs toe te passen om gas te besparen. De simpelste truc is het koken van een ei, maar het werkt ook met pasta, rijst en allerlei stoofgerechten. Het duurt iets langer, maar bespaart een hoop gas en dus energie.

gas-besparen-koken

11. Gas besparen (en waarschijnlijk water besparen) door koud te douchen

Koud douchen heeft verschillende voordelen: het is beter voor je gezondheid én je kunt er energie mee besparen. Marjan ging de uitdaging aan en testte hoe het is om dagelijks koud te douchen.

koud-douchen-challenge

12. Energie besparen door de auto de deur uit te doen

Marianne vond het onnodig om een auto te kopen, omdat ze hem niet vaak nodig heeft. Haar gezin ging op zoek naar een goedkope, maar ook groene, oplossing: Greenwheels. Ze deelt graag haar ervaringen met jullie.

greenwheels

13. Energie besparen door je autobanden op te pompen

Eenvoudige manieren om iets aan een beter milieu te doen, Remi is er gek op! Maar aan bandenspanning had hij nog niet gedacht. Daarmee kunnen veel mensen 2 tot 5 procent brandstof besparen. Dat is makkelijke winst voor portemonnee en milieu!

bandenspanning-banden-op-spanning

14. Nog meer energie besparen met het Groene Voeten Spel

Een laatste tip: het Groene Voeten Spel. Samen met je spelgenoten probeer je punten te scoren met groene acties en verlies je punten door niet-duurzame acties. Dat blijkt bijzonder boeiend en levert nog vurige discussies op ook. Een aanrader dus!

groene-voeten-spel

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.