Verse kimchi, wat is dat nou weer? Dat weerstandverhaal snappen we wel zo in de winter met al die sneeuw en regenvlagen in je nek. Maar kimchi… Vandaag ga ik je vertellen wat het is, waarom het zo gezond is en hoe je het maakt.
Er zijn van die dingen die je kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen die ik echt niet begrijp. No offense als jij ze wel koopt; misschien had je echt even geen tijd. Maar sommige dingen zijn zo gemakkelijk zelf te maken, dat het gewoon niet uit kan om ze kant-en-klaar te kopen. Zelf maken is vaak meer puur, meestal veel lekkerder en vrijwel altijd goedkoper. Dat geldt zeker in het geval van humus (of hummus of houmous). Klaar in vijf minuten!
Al zolang ik mij kan herinneren ben ik een groot fan van erwtensoep. Vroeger was dat die van Unox uit blik, waar toen nog van die zompige hele worstjes inzaten. Veel, heel veel later ontdekte in de Soepfabriek. Maar het allerlekkerst is zelfgemaakt. Is het mogelijk om de lobbige, hartige, vettige smaak van echt goede snert met vlees te benaderen met alleen maar plantaardige ingrediënten? Jazeker, het is mij gelukt en ik deel dan ook graag met recept met jullie. Jammie!
Ook als je eenmaal klaar bent met appels en peren uit het vuistje, zijn er veel verschillende manieren om oogst te verwerken. Een daarvan is stoofperen maken. Stoofperen kan je niet rauw eten, dan zijn ze keihard, maar als ze kookt zijn ze heerlijk en kun je ze voor van alles gebruiken. Los bij je maaltijd, maar ook bij ijs, als snelle vulling voor taart, in de yoghurt etc.
Ik ben dol op bloemkool, maar niet zo’n ster in variatie op het vlak van bloemkool. Vroeger was bloemkool per definitie onderdeel van aardappel-groente-vlees; tegenwoordig meestal van aardappel-groente-vleesvervanger. Dit recept – vroeger met kaassaus, nu met een naar-kaas-smakende groentesaus – ontstond in een poging om wat meer variatie op het gebied van bloemkool te bewerkstelligen. En met succes gelukkig. Vooral die ‘kaassaus’ van wortel en aardappel blijft een verrassing… P.S. Wil je dit vandaag maken? Week dan als de wiedeweerga alvast je cashewnoten.
Ik hou van hartige taarten, vooral in de herfst. Deze hartige taart met prei en paddenstoelen was van origine al lekker complex qua smaak (onder meer door de mierikswortel) en bovendien helemaal ‘herfst’ qua groenten. Maar ja, voor een hartige taart heb je meestal iets van melk en ei nodig. Mijn vegan variant van deze hartige taart is eerder romig dan gestold, maar wel bijzonder lekker.
Nooit had ik kunnen voorspellen dat het vegan maken van mijn simpelste recept de allergrootste uitdaging zou worden. Gillend gek werd ik van al die mislukte pannenkoeken. Op een dag zat ik zelfs zacht huilend in de passagiersstoel terwijl mijn man ons naar de snackbar reed. Uiteindelijk is het toch gelukt: geen crêpes, maar meer een soort American pancakes / dikke flensjes. En ik ben dik tevreden.
Al jaren wordt het mij hier intern verboden laat op de dag koffie te drinken. De cafeïne zorgt er namelijk voor dat ik ’s nachts niet kan slapen. En wat ‘laat’ betekent wordt steeds vroeger. Een uur of 2 in de middag inmiddels. Ik probeerde al eens decaf uit, wat ik niet eens zo vies vond. En toen zag ik ineens twee varianten van Chikko Not Coffee in de Ekoplaza staan. Ik kocht ze en ben blij verrast. Een mooi alternatief voor koffie!
En toen zaten we vanavond na een paar wisselvallige dagen ineens weer in de avondzon aan de BBQ. En was het vakantiegevoel ineens weer terug terwijl de school al weer begonnen is. Yes! In een paar minuten maakte ik daarna als toetje een hele bak super lekker en gezond ijs! Lees mee en geniet.
Over vetten zijn de laatste jaren nogal wat fabels in plaats van feiten gepresenteerd. Gelukkig is er wel een omslag gaande en komen er geluiden uit alle windstreken over de insteek over vetten tot dusver. En dat is niet altijd de beste geweest.