Eten & Drinken

Te veel sla in je moestuin? Met deze recepten kom je er weer vanaf!

Het schijnt een beginnersfout te zijn. Wij maakten hem in ieder geval vorig jaar. We begonnen moedig aan een moestuin en strooiden ons wild aan zaadjes voor allerlei sla (bladmosterd, kropsla) en bijvoorbeeld radicchio (eigenlijk een soort witlof). En in mei en juni werden we zo overdonderd door de enorme hoeveelheid sla in onze tuin, dat we van gekheid niet wisten hoe we ervan af moesten komen. Opeten, het liefst natuurlijk. Met een aantal voor de hand liggende én vergezochte recepten aten we het gros van onze sla weg. Wat doe jij met een teveel aan sla?

Eten & Drinken

Recept: zelf vanillesuiker maken is te simpel voor woorden (en goedkoop)

Als je eenmaal weet hoe eenvoudig het is om zelf vanillesuiker te maken, wil je nooit meer van die zakjes kopen. Zeker als je ook nog bedenkt dat je op deze manier heel eenvoudig biologische vanillesuiker kunt maken, als je dat wilt. En dat vreselijk goedkoop en bijna oneindig aan te vullen. Het enige dat je nodig hebt voor vanillesuiker: suiker en een paar gebruikte vanillestokjes.

Eten & Drinken

Recept: vegan brandneteltaart met zelf geplukte brandnetels

Waarom zou je geen gebruikmaken van planten die je gewoon in de vrije natuur kunt oogsten? Wildplukken is niet voor niets hartstikke hip. Toch vond ik zelf een tas vol toppen van brandnetels verzamelen het engste dat ik ooit heb gedaan (en ik heb een mooie kerfstok). Grappig eigenlijk, nergens voor nodig namelijk. Ik maakte een variant met brandnetels van mijn plantaardige spanakopita (spinazietaart). En dat bleek goed in de smaak te vallen, zelfs bij mijn jonge dochter.

Eten & Drinken

Heerlijk vers naanbrood snel op tafel (recept)

Vandaag laat ik je zien hoe je in zo’n twintig minuten heel lekker naanbrood maakt, bijvoorbeeld voor bij Indiase of Thaise curry, als broodje bij de bbq, of als lekker voorafje met olijven, kaas of andere smeersels. Dit brood is goedkoper, gezonder (niet houdbaar tot 2019) en veel meer afvalvrij dan de halfvoorgebakken variant uit de winkel en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Je gebruikt de koekenpan om de naan snel te bakken. Al met al ben je waarschijnlijk minder lang bezig met naan maken dan met naan halen in de supermarkt. Enthousiast? Begrijp ik.. hier komt het recept.

Eten & Drinken

Een tweede leven voor groenten-eindjes

Aangezien de winter maar een paar dagen zijn naam werkelijk eer aan heeft gedaan en de temperatuur al weer richting lente gaat, komt bij mij wat vroeger dan gewoonlijk in het jaar, de ‘zaai-en-plant-koorts’ weer op. We hebben nu voor het tweede seizoen een moestuintje in de tuin en binnenkort komt daar ook een kasje bij, helemaal leuk. Ik wil graag veel groenten gaan verbouwen dit jaar. Maar juist nu het nog zo vaak regent, vind ik tuinieren binnen ook leuk. En daarbij geldt voor mij; hoe simpeler hoe beter, dus hoe handig is het dan als je kunt tuinieren tijdens het eten koken!

Eten & Drinken

Recept: cherry bomb cinnamon rolls (oftewel vegan kersen-kaneelrolletjes)

Dit recept is geïnspireerd op een gedicht van mij. Het gedicht was al geschreven toen ik op een recept voor veganistische kaneelrolletjes stuitte. Na zo’n drie of vier keer varianten uitproberen van deze koffiebroodjes met kaneel en kersen, ben ik eindelijk voor 100 procent tevreden. Van mijn meest culinaire vriendin tot mijn buurmeisje van 7, iedereen smult van deze zoete broodjes. Met trots presenteer ik: cherry bomb cinnamon rolls.

Eten & Drinken

Recepten: lekkere tips voor leuke dingen met oud brood

Brood is een van de voedingsmiddelen dat in Nederland met het meeste enthousiasme wordt weggegooid. Naar schatting worden er in Nederland zo’n 435.000 broden per dag (!) weggegooid. Natuurlijk, als de schimmel erop staat, hoef je oud brood van mij heus niet op te eten. Maar een beetje minder verspilling moet toch kunnen. Het scheelt je bovendien nog geld ook! Daarom een overzicht van recepten en tips voor dingen die je kunt doen met oud brood.

Eten & Drinken

Gewoon zelf maken: recept voor groene curry pasta (vegan ook nog)

Eind september 2016 zat ik nog te werken toen mijn man groene curry met de currypasta van Conimex aan het koken was. Hij riep naar boven. Hij had een stuk rubber ter grootte van een flinke dobbelsteen gevonden. Natuurlijk hing ik de volgende dag aan de lijn met Conimex. En later nog een paar keer. Altijd was ik vriendelijk en begripvol. De uiteindelijke afhandeling vanuit Conimex was dan ook zo beschamend teleurstellend dat ik na de afronding ervan met twee middelvingers in de lucht heb gezworen voortaan mijn eigen boemboes wel te maken. Vers en meteen ook vegan. Na wat trial and error is dit recept eindelijk klaar voor publicatie. Probeer het zelf: heel makkelijk en je wilt nooit meer anders.

Eten & Drinken

Recept: zelf ricotta (of is het cottage cheese?) maken

De afgelopen jaren probeer ik steeds meer grip te krijgen op de zuivel die mijn gezin consumeert. Een deel vervang ik door plantaardige varianten (ik ben zelf inmiddels vegan), de rest is biologisch en ook steeds meer uit de regio. Maar ja, met regionale zuivel zit je wel een beetje vast aan melk, yoghurt, kwark en kaas. De meer exotische varianten komen toch van ver, biologisch of niet. Ik was dan ook blij verrast toen ik ontdekte dat het zelf maken van ricotta (of is het nou eigenlijk cottage cheese / hüttenkäse?) waanzinnig eenvoudig is.