Artikelen met het thema: Eten & Drinken

Recept: Italiaanse broodsalade (panzanella)

Een flinke bak panzanella, oftewel Italiaanse broodsalade, als lunch wegtikken is iets waar ik echt naar uit kan kijken. Mijn man, aan de andere kant, wil er zo min mogelijk mee te maken hebben. Dat ligt denk ik aan de rauwe rode ui en rauwe knoflook die in deze lunchsalade zit. Misschien niet eten als je een uur later een zakelijke afspraak hebt. Maar op ieder ander moment… mag je mij dit voorschotelen. Vandaar dat ik graag mijn recept met jullie deel.

Lees meer »

Recept voor de lekkerste pindasaus (satésaus?), ook nog vegan

Mijn man noemt het koppig satésaus, terwijl ik het pindasaus blijf noemen. Ik weet eigenlijk niet of er echt een verschil is. Maar we bedoelen allebei die bruine saus die zo lekker is bij patat, BBQ, rijst, en inderdaad: bij saté. Je kunt natuurlijk zo’n bakje pindasaus bij de supermarkt kopen. Maar die pindasauzen zitten vaak vol met gekke ingrediënten, zijn bijna nooit vegan en bijna altijd veel te zout. Zelf pindasaus maken is zo veel lekkerder en echt niet moeilijk. Wie graag Aziatisch kookt heeft de ingrediënten voor pindasaus waarschijnlijk gewoon altijd in huis. En je kunt je pindasaus naar hartenlust aanpassen naar je eigen smaak. En zelfs helemaal biologisch, als je dat wilt. Lekker!

Lees meer »

Zelf oesterzwammen kweken op koffiedik in een GrowKit; mijn ervaring

Oesterzwammen kweken in een klein emmertje in de keuken op koffiedik. Afval omzetten in een grondstof en gratis paddenstoelen. Dat klinkt goed! WesterZwam heeft GrowKits waarmee je dat zelf in je keuken kunt doen. Maar werkt dat echt? Ik mocht een oesterzwammen GrowKit testen. In dit blog mijn ervaringen en tips hoe je zelf oesterzwammen kunt kweken in je eigen keuken.

Lees meer »

Ayurvedisch koken: 5 eenvoudige tips die ik tijdens een workshop leerde

Begin dit jaar mocht ik tijdens een workshop van Rada’s Kookstudio een middagje ‘ayurvedisch koken’. Of eigenlijk vooral ‘vedisch koken’. Vedisch slaat op de eeuwenoude Indiase cultuur, ayurvedisch is de medicinale tak van sport. Samen met een vriendin en een hele hoop andere mensen kookten we een heel buffet aan heerlijke veganistische gerechten. Dat plantaardige was speciaal voor vandaag, maar de Vedische keuken is altijd vegetarisch. En wat was het heerlijk! En niet eens zo vreselijk moeilijk. Tuurlijk, er is een kookboek. Maar verder nam ik 5 concrete tips mee naar huis die je zo direct in je dagelijkse koken kunt toepassen.

Lees meer »

Recept vegan babi ketjap oftwel seitan ketjap

Een van mijn favoriete keukens is de Indonesische keuken. Heerlijk zacht, zoet, zout met volle, kruidige smaken. Ik eet graag de vegan nasi rames bij mijn favo toko in Groningen en kook ook graag zelf Indonesische gerechten. Een gerecht dat ik echt ontzettend mis sinds ik geen vlees meer eet, is babi ketjap. Zou dat lastig zijn om vegan te maken? Helemaal niet! En mijn dochter van 4 lust deze seitan ketjap ook, redelijk kindvriendelijk dus.

Lees meer »