Eten & Drinken

Recept: vegan brandneteltaart met zelf geplukte brandnetels

Waarom zou je geen gebruikmaken van planten die je gewoon in de vrije natuur kunt oogsten? Wildplukken is niet voor niets hartstikke hip. Toch vond ik zelf een tas vol toppen van brandnetels verzamelen het engste dat ik ooit heb gedaan (en ik heb een mooie kerfstok). Grappig eigenlijk, nergens voor nodig namelijk. Ik maakte een variant met brandnetels van mijn plantaardige spanakopita (spinazietaart). En dat bleek goed in de smaak te vallen, zelfs bij mijn jonge dochter.

Zelf brandnetels plukken

Brandnetels zijn heel erg gezond. Ze zitten vol met vitamine C en allerlei mineralen. Je zou brandnetels zelfs als superfood kunnen zien. En bovendien groeien ze gratis en voor niks in je tuin en in bosjes bij je in de buurt. Verse brandnetel oogst je in de lente. Zeg maar in april en mei. Je oogst alleen de jonge toppen, zo ongeveer de bovenste 6 blaadjes. Brandnetels die al bloeien laat je staan. Ik gebruikte een schaar, handschoenen en een flinke tas om mijn brandnetels te plukken. Vers prikken ze, maar zodra brandnetels gekookt zijn, is er niks meer van dat geprik over en smaken brandnetels vooral erg hartig. Voor dit recept heb je ongeveer 150 gram nodig. Aangezien je niet met een weegschaal de bosjes induikt: dat blijken ongeveer 50 toppen te zijn.

Ingrediënten voor 2 personen

  • Voor een portie vegan feta
  • 250 gram tofu
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 el citroensap (sap van een halve citroen)
  • 1 el water
  • 1 el miso (bruin of geel)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/4 tot 1/2 tl zout (hangt van je smaak af)
  • edelgistvlokken (optioneel)
  • Voor de brandneteltaart
  • 150 gram brandnetels (ongeveer 50 toppen)
  • 5 vellen filodeeg (ongeveer 110 gram), ontdooid
  • 1 ui, fijngehakt
  • halve theelepel komijnzaad
  • flink wat olijfolie
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • paar takjes verse dille (ongeveer 2 eetlepels), fijngehakt
  • 250 gram vegan feta, verkruimeld
  • handvol pijnboompitten, getoast
  • beetje citroensap
  • versgemalen peper

Bereiding van de taart met brandnetels (ongeveer 45 minuten + voorbereiding)

  1. Pluk de brandnetels. Was ze goed. Dit kun je eventueel al wat eerder doen. Mik ze in dat geval (redelijk droog) in de vriezer.
  2. Maak een portie vegan feta volgens mijn recept.
  3. Vergeet niet om het filodeeg te laten ontdooien, dit duurt ook ongeveer een uur.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  5. Verhit één eetlepel olijfolie in een hapjespan en fruit de ui samen met het komijnzaad.
  6. Voeg nu alle brandnetels toe en bak en roer tot ze zacht en geslonken zijn.
  7. Haal van het vuur. Meng met tijm, dille, kneepje citroensap, peper, pijnboompitten en verkruimelde nep-feta.
  8. Vet een ovenschaal in met olijfolie en bedek met een eerste laag filodeeg. Bestrijk met olijfolie en leg er nog een laag bovenop. Bestrijk deze opnieuw met olijfolie.
  9. Giet het brandnetel-feta-mengsel in de ovenschaal. Dek af met opnieuw twee lagen filodeeg, beide opnieuw bestreken met olijfolie. De laatste laag filodeeg bewerk je enthousiast met een mes. Laat de Zorro in je los. Dit zorgt ervoor dat het filodeeg wat uiteenvalt in plaats van één harde plak wordt.
  10. Zet 20 minuten in de oven. Laat even tot rust komen voor je de brandneteltaart aansnijdt. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen