Eten & Drinken

Veganized recept: pasta met paddenstoelen uit de oven

Dit recept begon ooit met kip, slagroom en veel, heel veel Parmezaanse kaas. En ik weet, op een onbewaakt moment mag je mij er gewoon alsnog wakker voor maken. Toch had ik al snel een vegetarische variant ontwikkeld. Nu werd het tijd voor nog een stapje verder. Deze volledig plantaardige variant is nog steeds waanzinnige comfort food.

De uitdaging van het plantaardig maken van dit recept

Mijn originele vegetarische recept van pasta uit de oven met paddenstoelen bevatte vooral veel paddenstoelen. De eiwitten zaten in de slagroom en de kaas. Maar als je die gaat vervangen, moet je toch elders je voedingsstoffen vandaan halen. Daarom kies ik voor tofu in combinatie met paddenstoelen in plaats van alleen paddenstoelen. Nog een smaaktip: kies voor verrassende paddenstoelen in plaats van saaie, witte champignons. Dit proef je zeker terug. En dan terug naar die kaas en slagroom. Voor die Parmezaanse kaas had ik al eerder een recept ontwikkeld op basis van cashewnoten, edelgistvlokken en een ‘secret ingredient’. En als vervanger voor de slagroom kies ik het liefst voor zo’n pakje room op basis van rijst. Alles soja is immers ook weer zo soja.

pasta-oven-paddenstoelen-vegan-3

Ingrediënten vegan pasta uit de oven (2 personen)

  • 250 gram stevige tofu, in blokjes
  • 200 gram (verrassende) paddenstoelen, in dikke plakken of stukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 250 gram casareccia, of pasta met een soortgelijke vorm
  • 1 dl droge witte wijn (of appelsap of alcoholvrije wijn)
  • 1 theelepel gedroogd eekhoorntjesbrood (optioneel)
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 200 ml nep-slagroom, zoals lima rice cuisine (mijn favoriet)
  • peper en zout
  • 75 gram vegan ‘Parmezaanse kaas’ van cashewnoten, edelgistvlokken, zout, knoflookpoeder en gemalen laos
  • handvol verse basilicum, in reepjes

pasta-oven-paddenstoelen-vegan-4

Bereiding van de vegan pasta uit de oven (45 minuten)

  1. Maak een portie vegan strooikaas van de cashewnoten, edelgistvlokken, zout, knoflookpoeder en gemalen laos.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vast water op voor het koken van de pasta. Doe de pasta bij het kokende water en kook deze al dente.
  3. Terwijl de pasta kookt, maak je de saus. Bak eerst de blokjes tofu in 1 eetlepel olijfolie. Doe in een andere braadpan de tweede eetlepel olijfolie, de paddenstoelen en de knoflook toe en bak ook deze.
  4. Na zo’n 5 minuten voeg je de wijn, azijn, tijm en eekhoorntjesbrood toe aan de paddenstoelen. Laat een paar minuten een beetje inkoken. Voeg nu de nep-slagroom toe en breng kort aan de kook.
  5. pasta-oven-paddenstoelen-vegan-2

  6. De pasta zal nu gaar zijn. Giet af en doe bij de saus. Kieper de tofu erbij. Voeg 50 gram van de vegan strooikaas kaas en wat peper en zout toe. Meng goed en giet in een ovenvaste schaal. Bestrooi met de resterende 25 gram ‘kaas’.
  7. pasta-oven-paddenstoelen-vegan-5

    pasta-oven-paddenstoelen-vegan-6

  8. Zet 20 minuten in de oven. De pasta bubbelt heerlijk en wordt van boven mooi goudbruin. Laat hem een paar minuten rusten, voordat je hem opschept. Eet smakelijk!

12 x een veganized recept in 2017

In 2015, het eerste jaar van Eigenwijs Blij, plaatste ik elke maandag een vegetarisch recept onder het mom van Meat Free Monday. Met de serie ‘Veganized’ als stok achter de deur probeer ik in 2017 elke maand een van deze vegetarische recepten veganistisch te maken. Soms blijkt dat heel simpel, soms is het een hels karwei. Maar het houdt mij scherp op het gebied van plantaardige vervangers én ik hoop jullie ermee te inspireren om je eigen klassiekers ook eens aan een make-over te onderwerpen. Aanvullende tips zijn altijd welkom!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen