Eten & Drinken

Recept vegan cannelloni met zevenblad: koken met onkruid

De meeste mensen met een beetje tuin hebben er in meerdere of mindere mate last van: zevenblad. Maar zevenblad is prima eetbaar en goed te verwerken als spinazie. If you can’t beat it, eat it! Verwerk bijvoorbeeld zevenblad als vervanger van spinazie in cannelloni. Tuurlijk kun je dit recept ook met ricotta maken, maar vegan is wel zo leuk. Knippen dus dat onkruid en lekker vegan cannelloni met zevenblad van maken. Het lijkt misschien wat bewerkelijk, maar het valt enorm mee.

Zevenblad, wat is dat voor plant?

Voor de meeste mensen is zevenblad onkruid. En dat terwijl deze plant hier juist door de Romeinen is geïntroduceerd als eetbare plant! Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie. Je kunt hem herkennen aan, jawel, de zeven bladen. Zevenblad smaakt een beetje naar spinazie, hoewel de textuur taaier is (minder sappig). Zevenblad zit bovendien vol vitamine C, caroteen, kalium, calcium en magnesium. Gratis groente uit de tuin dus. De jonge blaadjes zijn het meest mals, maar wegen ook het minst, dus daar heb je veel van nodig. De oude bladeren zijn juist wat bitter en taai. Ik kies bij koken met zevenblad daarom altijd voor de gulden middenweg.

Van ricotta via silken tofu naar homemade soja-‘kaas’

Mijn recept voor cannelloni heeft een lange weg afgelegd. Het begon in 2015 als een vegetarisch recept voor cannelloni met spinazie en ricotta. In 2017 maakte ik mijn favoriete recepten vegan en ontstond de vegan cannelloni met spinazie en silken tofu. Ondertussen ontdekte ik ook nog hoe je zelf een soort van cottage cheese / ricotta kunt maken van melk en citroensap. Nog weer later ontdekte ik dat je hier niet per se koemelk voor nodig hebt, maar dat het ook prima werkt met sojamelk. De soort van ricotta die je voor dit recept gebruikt, maak je dus zelf van sojamelk en citroensap. Cool toch?

Koken met onkruid: ingrediënten vegan cannelloni met zevenblad (3-4 personen)

  • 1 liter goede sojamelk (met veel soja, bijvoorbeeld Provamel)
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 theelepel zout
  • een kaasdoek (of schone hydrofielluier)
  • 200 gram zevenblad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 kleine teentjes knoflook, in stukjes
  • handvol pijnboompitten of zonnebloempitten
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • peper en zout
  • nootmuskaat (liefst versgemalen)
  • halve milde rode chilipeper, in stukjes (naar smaak)
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 gram
  • 1,5 theelepel balsamicoazijn
  • handvol verse basilicum, in reepjes
  • snufje kristalsuiker of vervangende zoetstof
  • 14 buisjes cannelloni, uiteraard eivrij (ongeveer 150 gram)
  • 60 gram vegan ‘Parmezaanse kaas’ van cashewnoten, edelgistvlokken, zout, knoflookpoeder en gemalen laos
  • metalen ovenschaal waarin 14 cannelloni’s passen

Koken met onkruid: vegan cannelloni met zevenblad maken

  1. Begin met het maken van de soja-kaas. Hiervoor giet je een liter sojamelk in een pan en doe je er citroensap en zout bij. Breng rustig aan de kook. Je ziet al snel dat de sojamelk begint te schiften. Haal na een paar minuten van het vuur. Laat 10 tot 15 minuten met rust en ga wat anders doen. Zevenblad plukken bijvoorbeeld.
  2. Verzamel 200 gram zevenblad. Dat is best veel, dus je bent hier wel even zoet mee. Was grondig.
  3. Zet een vergiet of zeef met daarin kaasdoek of een hydrofielluier boven een bak of schaal. Schep de klonten soja-kaas alvast in de zeef. Giet vervolgens de rest van de soja-kaas in wording in de doek. Ga ondertussen verder met koken.
  4. Maak een portie vegan strooikaas van de cashewnoten, edelgistvlokken, zout, knoflookpoeder en gemalen laos.
  5. Doe de zevenblad in een grote pan met wat water en breng aan de kook zodat de zevenblad flink kan slinken. Het moet uiteindelijk zo zacht worden als spinazie. Met de staafmixer maak je er kleine stukjes van (of eventueel met een mes). Anders is de zevenblad straks wel er taai en moet je te veel kauwen. Kleine stukjes eet fijner en is lekkerder.
  6. Doe nu de gekookte zevenblad, de uitgeknepen soja-kaas, 1 theelepel oregano, wat peper en zout en een flinke snuf nootmuskaat in een kom.
  7. Toast de pijnboompitten in een droge, kleine koekenpan. Laat een beetje afkoelen en gooi bij de zevenblad en soja-kaas in. Meng alles goed door elkaar.
  8. Doe 1 theelepel olijfolie in de kleine pan en 2 theelepels olijfolie in een hapjespan. Fruit in de kleine pan 1 teen knoflook en in de grote pan 2 tenen. Pas op voor verbrande knoflook, die smaakt erg bitter. Giet de knoflook en olie van de kleine pan bij de zevenblad en soja-kaas in. Meng goed door elkaar.
  9. Voeg aan de knoflook in de hapjespan de chilipeper toe en bak even mee. Giet de twee blikken tomatenstukjes in de pan en voeg de balsamicoazijn toe. Laat even een paar minuten pruttelen.
  10. Voeg een theelepel oregano, de reepjes basilicum, wat peper en zout en de suiker toe aan de saus. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en negeer gedurende 15 minuten.
  11. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Gebruik je een aardewerken ovenschaal, omdat je geen metalen hebt? Zet deze dan ook alvast in de oven, zodat hij op temperatuur kan komen.
  12. Nu kun je de cannelloni’s alvast gaan vullen. Werk het mengsel van zevenblad en soja-kaas met een theelepeltje of je vingers bij de buisjes naar binnen. Oefening baart kunst! Leg ze opzij op een bord of snijplank.
  13. Wanneer de saus wat ingedikt is en de oven op temperatuur, pak je de ovenschaal erbij. Verdeel de helft van de tomatensaus over de bodem van de schaal. Leg de gevulde cannelloni’s gezellig naast elkaar in de schaal. Giet de rest van de saus eroverheen en verdeel op zo’n manier dat de pasta zo goed mogelijk bedekt is. Bestrooi met 50 gram van de vegan strooikaas.
  14. Zet in de oven en laat in 25 tot 30 minuten lekker bruin en bubbelig worden. Niet schrikken als de bovenkant echt donkerbruin wordt; zolang het niet verbrandt is het goed.
  15. Laat 5 minuten buiten de oven tot rust komen. Verdeel de cannelloni over de borden en bestrooi met het resterende vegan Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen