Eten & Drinken

Detoxen, nieuwe start! Of is dat onzin?

Zo’n detox waarmee je je lichaam van binnenuit reinigt, helpt dat wel en is het inderdaad zo nodig? Detoxen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld met kruidenthee, kruidenpads, sapkuurtjes, vastenkuur, detoxdrankjes, tabletjes en alle andere vormen die ik vergeet te melden. Wie wil er nu niet gezond oud worden en daar doen we dan ook alles aan. Het liefst verjongen we en daarom is het woord anti-aging vast bedacht. Maar wat we ook eten, drinken, smeren en inademen, we worden er niet jonger op.

Eten & Drinken

Recept Griekse aardappelschotel uit de oven #meatfreemonday

Vaste bezoekers zullen inmiddels hebben opgemerkt dat ik een groot fan ben van de Griekse keuken. En dan vooral van de vegetarische keuken die Griekenland kent. Lekker Grieks koken is vaak bijna tergende slow cooking: deze aardappelschotel uit de oven staat pas na 2 uur op tafel. Maar dat betekent niet dat je 2 uur druk in de weer bent. Het echte koken kost misschien 30 minuten, de rest van de tijd kun je lekker andere dingen doen. Deze ovenschotel, in het Grieks ‘briam’, is een zacht smakende, veganistische maaltijd voor 2 personen.

Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in september

Daar zijn de eerste spruitjes en stoofperen weer! Jazeker, in september is de herfst echt begonnen. Hier en daar vind je in september zelfs alweer boerenkool. September is daarom echt een spagaatmaand: enerzijds nog zo veel zomerse soorten groente en fruit, maar anderzijds al met één been in de donkere maanden. September is ook de laatste maand dat je nog volop kunt genieten van diverse soorten fruit, zoals aardbeien en bessen. Nog even snel genieten dus! Wat ga jij maken met groente en fruit in september?

Eten & Drinken

Recept spaghetti met chilipeper en wodka #meatfreemonday

In deze spaghetti komen allerlei spannende smaken tegelijk op het toneel: citrus, chili en een diepe smaak door de wodka. Om meerdere redenen niet iets voor met de kinderen; voor ons is dit vooral een lekker pittige pasta voor met z’n tweeën na een lange dag werken. Binnen een half uur kun je aan tafel. Glaasje rode wijn erbij en een groene salade en de avond is compleet. Ik vind het zelf lekker met veel geraspte kaas, maar voor een veganistische maaltijd laat je dat natuurlijk achterwege.

Eten & Drinken

Recept pannenkoek met pruimencompote #meatfreemonday

Pannenkoeken zijn soms zo lekker gemakkelijk door de week en kinderen zijn er vaak dol op. Maar gewoon een pannenkoek met stroop of suiker is niet echt gezond. Door appel aan de pannenkoeken toe te voegen en ze te eten met zelfgemaakte compote van pruimen, krijg je toch nog heel wat fruit binnen. Dit recept is voldoende voor 8 dunne pannenkoeken. Je kunt de compote al een dag eerder maken en dan opwarmen tijdens het bakken van de pannenkoeken. Restjes compote zijn lekker door vanillevla, yoghurt of kwark.

Eten & Drinken

Recept gado gado met pindasaus #meatfreemonday

Dit recept laat zien hoe simpel het is om zelf pindasaus te maken. De eerste keer dat ik deze gado gado at was ik verrast over hoe vers en fris alles smaakte. En dat in slechts 30 minuten (wel een beetje multitasken). De lijst met ingrediënten lijkt misschien lang en omslachtig, maar echt, het is allemaal bijzonder simpel. Dit recept is voor 2 personen, maar verdubbelen bij meer eters kan eenvoudig.

Eten & Drinken

Recept Siciliaanse caponata met brood #meatfreemonday

Caponata is min of meer de Siciliaanse variant van Franse ratatouille. Het is eigenlijk meer een bijgerecht, maar met een stuk lekker brood en een goed glas wijn vind ik het een prima vullend hoofdgerecht. De smaken zijn typisch voor de keuken van Sicilië: hartig met veel zoete en zure smaken. In ruim een uur heb je een volle pan voor 2 tot 3 personen. Pluspuntje: caponata is niet alleen vegetarisch, maar zelfs veganistisch.

Eten & Drinken

Ode aan Apfelschorle: simpelweg frisdrank van appelsap

Soms wil ik gewoon frisdrank drinken. Niet om de suiker, maar om de bubbels. Zeker op een zomerse dag is dat heerlijk verfrissend. In Nederland zit er altijd suiker in frisdrank, of een of andere freaky zoetstof. Zelfs het zogenaamde ‘100% natural’ Holy Soda bevat zoetstoffen (stevia, maar toch). Hoe komt het toch dat Nederland niet heeft wat in Duitsland al jaren gemeengoed is? Apfelschorle, frisdrank van niks meer dan appelsap en koolzuurhoudend mineraalwater; ik zou er niet meer zonder kunnen!

Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in augustus

Hartje zomer valt er eindeloos te variëren met groente en fruit uit het seizoen. Veel groente in augustus was ook al in juli verkrijgbaar, zoals bleekselderij en sperziebonen. Nieuw in augustus is de verse oogst uit de boomgaard: appels, peren en pruimen. Je merkt echter ook dat de herfst al op de deur staat te kloppen: pompoen, winterwortel en bramen zijn vanaf nu ook verkrijgbaar. 38 in Nederland geteelde mogelijkheden die horen bij het seizoen: geniet ervan in augustus! Wat ga jij maken met groente en fruit in augustus?

Eten & Drinken

Recept salade met couscous #meatfreemonday

Soms heb je gewoon echt geen tijd om te koken, maar wil je toch gezond eten. Een couscoussalade is dan een prima optie. Mijn favoriete recept voor een maaltijdsalade met couscous bevat onder meer veel verse kruiden, granaatappelpitjes en feta van goede kwaliteit. Maar eigenlijk kun je er enorm op los variëren, zodra je de basis in de vingers hebt. In een kwartier heb je een schaal op tafel staan met voldoende voor 2 tot 3 personen.