Eten & Drinken

Recept: 10 vegan appelflappen in een handomdraai

Naast het zandkoekje is de appelflap toch wel het meest simpele baksel dat je kunt maken. In Nederland wel tenminste. Mijn moeder heeft een lichte hekel aan zoet gebak maken en zelfs zij maakt (overigens heerlijke) appelflappen. Ik was dan ook bijzonder blij toen ik erachter kwam dat het bakken van veganistische appelflappen uitermate simpel is. Zelfs mijn dochter van 4 kan het al (bijna dan).

Eten & Drinken

Eieren invriezen: kun je ei bewaren in de vriezer?

En toen hadden we ineens twee kippen. Nou ja, niet helemaal ineens, maar ze waren van de oude bewoners van ons nieuwe huis. En aangezien die kleiner gingen wonen, mochten wij de kippen overnemen. Ei eten was wel even wennen voor deze tot voor kort min-of-meer-veganist. Maar van eigen land heb ik weinig moeite met eieren, mits de kippen een goed leven hebben. Enige probleem: de kippen leggen (voor ons dieet) in de zomer te veel eieren en in de winter juist te weinig (oftewel niks). Zou je eieren kunnen invriezen? Ik ging op onderzoek uit.

Eten & Drinken

Recept: melitzanosalata oftewel een heerlijke dip van aubergine (vegan)

Ik had al jaren een recept dat mij vanuit een kookboek aanstaarde. Maar het leek mij zo’n gedoe. Aubergines grillen enzo. Ik wist toen ook nog niet wat tahin was (onvoorstelbaar nu, you live, you learn). Maar ik vond melitzanosalata (letterlijk: auberginesalade) zo heerlijk in zowel Griekenland als in Griekse restaurants in ons eigen land… Het moest er toch maar eens van komen. En het maken van melitzanosalata (auberginedip, in andere landen ook wel bekend als baba ganoush) blijkt heel eenvoudig. Inmiddels maak ik met enige regelmaat en portie melitzanosalata en deel ik graag mijn recept voor deze heerlijke dip van aubergine met jullie.

Eten & Drinken

Recept: de lekkerste vegan spaghetti Bolognese!

Er gaat weinig boven een echt lekkere spaghetti Bolognese. Om het speciaal te houden, eet ik het niet zo heel vaak. Daardoor is mijn Bolognese heel eenvoudig door de tijd heen meegeëvolueerd vanaf vlees eten, via veelal vegetarisch tot aan zo vaak mogelijk veganistisch. In dit recept vervang ik het gehakt door een combinatie van linzen en champignons. Als bacon gebruik ik I sea bacon zeewier van Seamore: zulk geweldig spul!

Eten & Drinken

Wie wat bewaart heeft wat: bananencake met banaan uit de vriezer

Een tijdje geleden waren bij de Turkse supermarkt de zeeer overrijpe bananen in de aanbieding. Twee kilo voor vijftig cent. Toen ik de bananen oppakte vielen ze nog net niet uit elkaar. Toch nam ik ze mee, want bananen kan je heel gemakkelijk invriezen! Thuis had ik in een paar minuten de bananen van hun schil ontdaan, in stukken gebroken en losjes in een bakje gelegd, snel het bakje in de vriezer en toen de kinderen uit school halen. Vervolgens niet meer aan de bananen gedacht, tot drie weken later… Ik deel graag het recept van deze heerlijke bananencake met je.

Eten & Drinken

Recept: vegan maaltijdsalade met bietjes, zeewier en tofu

Er was eens een vegan nep-octopussalade die ik at in Camden in Londen. En er was eens een maaltijdsalade met bietjes, gekookt ei en gebakken spek. Onder druk van een etentje met een vriendin waarbij ik ook een gang zou meenemen, voegde mijn hoofd ineens beide recepten samen. Het resultaat is een heerlijke plantaardige salade met een Aziatisch, zilt tintje. Dit recept is voor 2 personen een maaltijdsalade, voor 4 personen een voorgerecht.

Eten & Drinken

Recept: zelf hoisinsaus maken in 5 minuten

Zo eens in de zoveel tijd maak ik een recept waar ik een paar eetlepels hoisinsaus voor nodig heb. Lange tijd kocht ik dan zo’n potje hoisinsaus in de supermarkt of toko. Minus een paar eetlepels hoisinsaus ging de pot de koelkast in en werd hij na een tijdje weggegooid. Bovendien vond ik hoisinsaus uit een potje altijd zo enorm zout; niet heel vreemd als je de ingrediënten checkt op het etiket. Ik ging op zoektocht en wat blijkt: hoisinsaus is ontzettend eenvoudig zelf te maken. Als je al wel met enige regelmaat Aziatisch eet, heb je waarschijnlijk zelfs gewoon alle ingrediënten in huis. En je kunt precies maken wat je nodig hebt. Geen verspilling en in vijf minuten klaar.

Eten & Drinken

Recept: zelf wodka of gin met een fruitsmaakje maken

Dit is een recept of eigenlijk culinaire denkwijze waarvan ik vroeger dacht dat het heel ingewikkeld zou zijn. Maar sinds ik met inmaken en dergelijke ben begonnen weet ik dat zelf wodka of gin met een fruitsmaakje maken nou juist een van de meest eenvoudige recepten is. Na het lezen van dit artikel kun jij ook aan de slag met het maken van zoete gin met aardbeien of juist wat scherpere gele wodka met citroen. Of iets heel anders. Zolang je de basis begrijpt is variëren heel eenvoudig.