Huis & Tuin

Eigenwijs blij de winter in met deze 18 tips

Als we op de redactie terugblikken op onze artikelen van de afgelopen jaren, valt het ons op dat veel artikelen een zomers tintje hebben. Dat is ook wel logisch met bijvoorbeeld artikelen over tuinieren. Maar de winter hoort er net zo goed bij! Bijvoorbeeld met heerlijke seizoensgroenten en wat extra verzorging van onze huid. Tijd voor een overzicht van 18 tips om eigenwijs blij de winter te omarmen.

Seizoensgroenten januari

1. Seizoensgroenten in de winter

Natuurlijk, het aantal (reguliere) groenten uit het seizoen droogt wat op in de winter. Maar er valt nog van allerlei wintergroenten te genieten. Boerenkool natuurlijk. Maar ook aardperen en pastinaken. Check onze overzichten van wintergroenten voor meer inspiratie!

Recept aardappel champignons spruitjes

2. Recept: eenpansgerecht met aardappel, spruitjes en meer!

In de categorie ‘snel & gezond’ gooit dit gerecht enorm hoge ogen. In 30 minuten heb je een maaltijd vol groente voor 2 tot 3 personen op tafel. Daarnaast is het een typisch ‘prikken met je vork’-gerecht. Ideaal voor jonge kinderen, ondanks de spruitjes.

Recept stamppot hete bliksem

3. Recept: hete bliksem

Superwinters: een stamppot met restjes van de oogst van vorig jaar. De naam hete bliksem komt van het hete kookvocht dat nog lang in de appel blijft zitten. Voorzichtig eten dus! Het is een vlotte stamppot; in 30 minuten staat hij op tafel.

4. Recept: vegan zuurkoolschotel uit de oven

Het voelt een beetje raar om een klassiek recept van je moeder steeds een beetje verder aan te passen. Het vegetarisch maken van dit winterse recept was niet zo lastig: gebruik vegetarisch gehakt. Maar bewerkte soja zou niet altijd de oplossing moeten zijn voor alle vegan-problemen. De nieuwe oplossing voor een compleet plantaardige variant van deze heerlijke zuurkoolschotel: walnoten.

Recept klassieke kaasfondue

5. Recept: klassieke kaasfondue

Met de kerstdagen kan het best lastig zijn om vegetarisch te eten. Er komen gelukkig steeds meer opties, maar een cliché vegetarisch kerstdiner is natuurlijk de kaasfondue. In elk cliché zit gelukkig een kern van waarheid: kaasfondue is hartstikke feestelijk en lekker. In een half uurtje staat je kaasfondue lekker te pruttelen op tafel en kunnen 2 tot 3 personen hun buik vol eten. Belangrijk om te melden: kaasfondue met deze klassieke kazen is eigenlijk niet helemaal vegetarisch, omdat deze kazen met dierlijk stremsel worden gemaakt.

6. Recept: vegan hartige taart met prei en paddenstoelen

Deze hartige taart met prei en paddenstoelen was van origine al lekker complex qua smaak (onder meer door de mierikswortel) en bovendien helemaal ‘herfst’ qua groenten. Maar ja, voor een hartige taart heb je meestal iets van melk en ei nodig. De vegan variant van deze hartige taart is eerder romig dan gestold, maar wel bijzonder lekker.

7. Recept: allerlei lekkers met boerenkool

Na een seizoen lang boerenkool eten denk je misschien: ik kan geen stamppot meer zien. Maar nu boerenkool in zijn Engelse vertaling ‘kale’ helemaal hot & happening is in de rest van de wereld, kunnen we in Nederland eindelijk ook genieten van een breed scala aan nieuwe recepten. Dus pak nog een paar zakken mee als de boerenkool in de aanbieding is en vul je vriezer. Er zijn echt genoeg verrassende recepten met boerenkool te vinden.

8: Jam-jam, de lekkerste plantaardige chocolademelk

Als je plantaardig wilt eten of niet goed tegen lactose kunt, is zuivelvrije melk echt een uitkomst. Bijvoorbeeld van soja of van amandel of spelt. Er zijn steeds meer varianten te koop, biologisch of niet, met of zonder extra vitamines en met of zonder suiker. Maar ook: met een smaakje! Tijd voor een uitgebreide test: welke zuivelvrije chocolademelk is het lekkerst?

9: Isoleren dat huis! Aan de slag met radiatorfolie

Wil je iets aan je energieverbruik in huis doen, dan denk je al gauw aan zonnepanelen of vloerisolatie. Beide kunnen een prima oplossing zijn, maar vragen wel wat uitzoek- en regelwerk en een investering. Wil je met een kleiner budget toch iets voor het milieu doen en je energierekening blijvend verlagen? Dan is radiatorfolie waarschijnlijk dé oplossing. Radiatorfolie is zelfs voor iemand met twee linkerhanden in een handomdraai te plaatsen en verdient zich meestal binnen een jaar al terug!

10. Isoleren dat huis! Aan de slag met vloerisolatie

Vloerisolatie is een prima manier om energie te besparen en dus wat voor het milieu en je portemonnee te doen. Daarnaast verhoog je het comfort in je huis, omdat je minder snel koude voeten hebt. Maar er zijn allerlei verschillende isolatiematerialen en opties waaruit je kunt kiezen. Wat is de beste manier om je vloer te isoleren?

11. Lichtpuntjes in het donker: halogeen vervangen door LED

Sinds de opkomst van de ledlamp zijn in de meeste huishoudens in razend tempo alle gloeilampen en spaarlampen vervangen door led. Dat scheelt een hoop energie en geeft prima licht. Maar bij Remi thuis bleven de halogeenlampen nog hangen. Die lagen nog gewoon in de winkel terwijl een led-variant met twee pinnetjes leek te ontbreken. Maar daar is nu verandering in gekomen. Wie wat beter zoekt vindt ook G4, G9 en GU10 ledlampen. Wat zijn de voor- en nadelen en kan het uit om halogeenlampen te vervangen door led?

12. Bezig in de moestuin in de herfst en de winter: uien en knoflook

De moestuin is nu leeg op wat verdwaalde boerenkool en prei na. Herfst en winter zijn geen seizoenen om uitgebreid in de moestuin bezig te gaan, maar betekent dat dan ook dat je tot maart tegen een kale, zwarte vlakte aan moet kijken, waar eens de boontjes welig tierden? Dat hoeft niet! Wat dacht je van uien en knoflook?

13. Bezig in de moestuin in de herfst en de winter: koude bak maken

Toegegeven, in de winter valt er niet zo veel te doen in een moestuin: te koud, te nat, te weinig zon. Wel is het mogelijk om het volgende tuinseizoen voor te bereiden. Je kunt alvast zaden kopen, je tuingereedschap eens aan een kritische blik onderwerpen en, als dat nodig is, schoonmaken, repareren of vervangen. Of je kunt een koude bak aanleggen!

14. De grond in met die bloembollen!

Het is lastig voor te stellen, maar de winter is op een gegeven moment ook weer voorbij. Met een beetje geluk kun je in maart alweer in de tuin zitten. Dan wil je natuurlijk wat leuks te zien hebben in je tuin en dat kan het beste met bolgewassen. Bijna alle voorjaarsbloeiers zijn bolgewassen en die kun je voor de winter, van oktober tot en met december, planten. Wil je straks meteen een mooie tuin, dan is het nu tijd om bloembollen te planten. En je zorgt meteen dat de overwinterende bijen voldoende voeding hebben. Welke soorten zijn er, waar moet je op letten en hoe plant je een bloembol?

15. Smeer Rudolf onder je neus

Kruidenbalsem Rudolf is vooral bedoeld om je te helpen vrijer te ademen bij een verstopte neus. Ideaal voor tijdens het slapen wanneer je natuurlijk geen zin hebt om steeds wakker te worden om je neus te moeten snuiten. Maar er zijn meer opties. Tijdens het sporten kun je bijvoorbeeld ook wel wat extra adem gebruiken. En het zou ons niks verbazen als het ook een geschikt product blijkt voor tijdens een proefwerk of examen.

16. Maak je eigen cacaoboterzeepjes

Suzanne maakt graag van alles zelf: “IJle, frisse lucht, het geluid van knapperend bevroren gras onder je voeten… Heerlijk! ik hou ervan :). Bij winter hoort bij mij ook ook autoramen krabben, fietsen met vernikkelende vingers omdat ik mijn handschoenen vergeten ben en sinds een paar maanden ook hooitonnen en hooinetten vullen voor mijn vier verzorgpaarden. Weliswaar met werkhandschoenen aan, maar toch steenkoud en een behoorlijke aanslag op je huid. Mijn handjes kunnen daarom wel wat extra verzorging gebruiken. En daarom ben ik opzoek gegaan naar een verpakkingsloos, lang houdbaar, natuurlijk handen inwrijfmiddeltje. Van een vriendin kreeg ik de tip om cacaoboter eens te proberen.”

17. Speel eens een ander bordspel

Bordspelletjes doen is leuk. Helemaal in deze periode vol feestdagen met familie en lange, donkere avonden. Cecile heeft echter lang niet altijd zin in ‘elkaar inmaken’. Waarom moet ‘samen’ altijd ‘tegen elkaar’ zijn? Leuk voor de afwisseling zijn de vele coöperatieve spellen die er te koop zijn. Cecile heeft best veel van zulke samenwerkingsspellen in de kast en zet haar ervaringen graag voor je op een rijtje.

18. Maak je huis lekker hygge!

Elk jaar opnieuw blijkt uit allerlei onderzoeken dat ze in Denemarken buitengewoon gelukkig zijn. De CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen (want dat hebben ze daar) denkt dat dit ligt aan de welvaartsstaat én aan ‘hygge’. Hygge is knus en gezellig, hygge is een lifestyle dat een gevoel van geluk stimuleert, hygge is het toverwoord van 2016, maar nu nog steeds hip. Ter inspiratie kun je ‘The Little Book of Hygge’ van Meik Wiking lezen: heerlijk om in te bladeren en hier en daar verrassend informatief.

Wat is jouw ultieme wintertip? Laat het ons weten! Oh, en P.S.: Vergeet niet je vriezer te ontdooien, je grote vriend in de keuken!

Redactie on FacebookRedactie on PinterestRedactie on TumblrRedactie on Twitter
Redactie
Redactie @ Eigenwijs Blij
De redactie van Eigenwijs Blij plaatst nieuws over onszelf, artikelen over acties en evenementen, specials met artikelen van verschillende auteurs en redactionele samenwerkingen.